Hopp til hovedinnhold

Statsrådssalen

Fredag klokken 11.00 leder Kong Harald leder statsråd på Slottet. Da kommer Regjeringen til Slottet for å legge viktige saker fram for Kongen. Disse møtene finner sted i Statsrådssalen.

Det viktigste i dette rommet er et stort bord. Rundt dette bordet samles medlemmene av Regjeringen. Øverst ved bordenden sitter Kongen og ofte også Kronprinsen. Til høyre for Kongen sitter alltid Statsministeren. De andre rundt bordet har også faste plasser.

Kong Harald forteller om Statsrådssalen. Foto: NRK

Kongen sitter i tronstolen, og Kronprinsens stol er også helt spesiell.

Tronstolen

Kongens tronstol er tegnet arkitekt Linstow, den samme som tegnet Slottet, og laget i 1840-årene. Kronprinsens stol ble laget på slutten av 1990-tallet. Den er i bruk når Kongen og Kronprinsen er sammen i Statsråd. Kronprinsen bruker tronstolen når han leder statsråd alene.

Både Kongens tronstol og Kronprinsens stol har kroner på stolryggene, men de er forskjellige: Den ene er lukket, det er en kongekrone. Det betyr at stolen er en ekte tronstol. Den andre kronen er åpen, det er en arvefyrstekrone eller prinsekrone. Det er bare Kronprins Haakon som bruker denne stolen i dag. En gang er det Prinsesse Ingrid Alexandra sin tur til å sitte i stolen. Hun er Norges første kvinnelige tronarving i moderne tid.

Kongens stol i Statsrådssalen er pyntet med en lukket krone - en kongekrone. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Utvidelser

Rommet har forandret utseende ved hvert kongeskifte på 1900-tallet. Den viktigste forandringen, er at rommet har blitt utvidet fordi antallet medlemmer i regjeringen har vokst. Deler av veggen til det tidligere forværelset ble fjernet. Men noe av veggen har blitt bevart – både fordi den hadde en viktig bærefunksjon for taket over, men også for nettopp å vise at rommet var blitt utvidet.

Maleriene 

På veggene i Statsrådssalen henger det maleriet som forteller historien om Norges nye monarki etter unionsoppløsningen fra Sverige i 1905:

  • Kong Haakon kommer til Norge 25. november 1905.
    Her ser vi Kong Haakon hilse på statsminister Christian Michelsen med lille kronprins Olav på armen. Bildet er malt av Halvdan Strøm.
     
  • Kong Haakons edsavleggelse i Stortinget 27. november 1905, malt av Harald Dal.
    Kong Haakon var valgt til konge av det norske folk. Her avlegger han eden til Grunnloven før sitt første Statsråd på Slottet.
     
  • Kongefamiliens hjemkomst 7. juni 1945.
    Her kommer Kongefamilien tilbake til Norge etter 2. verdenskrig. I dette maleriet ser vi alle norske konger siden 1905: Kong Haakon 7., Kong Olav 5. som kronprins og Kong Harald 5. som liten prins, 8 år gammel. Det er Axel Revold som har malt bildet.

Lysekronen

Den store lysekronen i taket har et sitat fra en av Norges eldste lover rundt lysringen. Her står det ”Med lov skal landet bygges”. Det passer bra, for noe av det viktigste som skjer under statsrådsmøtene, er at nye lover blir vedtatt og undertegnet.

Bak tronstolen, på hver sin side, står det byster av Kong Haakon 7. og Kong Olav 5. En byste er en skulptur som avbilder en persons hode, skuldrer og brystkasse. Så når Kong Harald sitter i tronstolen ved enden av statsrådsbordet, har han bystene av sin far og farfar på hver sin side.



25.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook