Hopp til hovedinnhold

Store spisesal

Når det skal være store festmiddager på Slottet, dekkes bordene i Store spisesal. Det skjer for eksempel når det er statsbesøk, og hver høst når Kongen og Dronningen inviterer alle på Stortinget til middag.

Store spisesal er 300 kvadratmeter stor, og så mange som 225 personer kan sitte til bords her på samme tid.

På veggene er det malt blomster og border, og innimellom er det flettet inn bilder av ansikter. Egentlig var dette ment å være guder og gudinner fra antikken, men da spisesalen ble innviet i 1848, var det mange som mente å kjenne igjen personer fra virkeligheten.

Dronning Sonja forteller om Store spisesal. Foto: NRK

Helt spesielle tallerkener

Det brukes et helt spesielt servise i Store spisesal. Det ble laget da Kongen og Dronningen fylte 60 år, og er laget til akkurat dette rommet. Fargene og pynten på serviset er nemlig hentet fra maleriene på vegger og tak her. Det er forskjellige tallerkener til forskjellige retter, og hvert slag har sin egen, spesielle dekor.

Mønsteret på serviset er hentet fra dekoren på vegger og tak i Store spisesal. Jan Haug, Det kongelige hoff

Gaver gjennom 100 år

Mange av de andre tingene det dekkes med i Store spisesal, er også veldig spesielle og forteller om Kongehusets historie i Norge. Mange av gjenstandene har vært gaver til fødselsdager og jubileer. Blant de eldste er gaver som Dronning Maud fikk da hun feiret sin første fødselsdag i Norge i 1905, og til kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906. Dameforeninger fra hele landet ga boller og fat og andre gjenstander i sølv til den nye dronningen.

Det er mye jobb å dekke til fin middag for 200 gjester. Men her kan du se bordene bli dekket i superfart - en hurtigfilm fra Store spisesal. Foto: NRK

Noe av det flotteste på de dekkede bordene er de høye, forgylte sølvlysestakene med fire lys i hver. Disse er gaver fra Stortinget. De vakre dekorasjonene som pynter opp, er det Slottets egne blomsterbindere som har laget, og noen av blomstene er ofte dyrket fram i gartneriet i Slottsparken.

 

22.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Dronning Sonja forteller om Store spisesal på Det kongelige slott i Oslo. Filmen ble spilt inn til bruk for Kongehusets nettsider for barn. Foto: NRK