Hopp til hovedinnhold

Stiftsgården

Når Kongen og Dronningen besøker Trondheim, bor de på Stiftsgården. Den ligger midt i byen, i Munkegata, og er Trondheims Kongebolig.

Stiftsgården er en av de største trebygningene i Norden. Den tilhørte opprinnelig en enke som het Cecilie Christine Schøller, og hun fikk bygget gården på 1770-tallet. Gården hadde mer enn 100 rom, og både plasseringen og størrelsen viste at enken var veldig rik.

Dette rommet kalles "dronningsalen". Foto: Jiri Havran.

I år 1800 ble bygningen solgt til staten, og ble tatt i bruk som fast bolig for den som var stiftsamtmann. En stiftamtmann var det samme som en fylkesmann er i dag. Det er derfor gården fikk navnet ”Stiftsgården”. På samme tid ble gården tatt i bruk som Kongebolig. Og når Kongen var i byen, måtte stiftamtmannen flytte ut av huset sitt for en stund.

Fra Tronsalen på Stiftsgården. Foto: Jiri Havran.

Siden 1814 har Norges konger blitt kronet – og senere signet - i Nidarosdomen. Da bodde de i Stiftsgården, og det var her begivenheten ble feiret. Det gjorde også Kong Harald og Dronning Sonja da de ble signet i Nidarosdomen i 1991. Da Kongeparet feiret 25-årsjubileum i 2016, var det stort selskap i Stiftsgården.

Kongefamilien utenfor Stiftsgården under feiringen av Kongeparets 25-årsjubileum i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Besøk på Stiftsgården

Om sommeren kan man besøke Stiftsgården og være med på omvisning der. Det kan du lese mer om hos Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, via pekeren til høyre.

 

20.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker