Hopp til hovedinnhold

Visste du at ...

Slottet har 173 rom, men sammenlignet med andre slott i Europa er det faktisk ganske lite. Slottet i Stockholm har mer enn 600 rom, og Buckingham Palace i London har 775!
Tegning av hunden Ronja

Barnas spørsmål

Mange barn skriver brev til Kongen. Noen sender en hyggelig hilsen og kanskje en tegning. Noen vil fortelle Kongen om ting de har opplevd, kanskje noe vondt som de vil fortelle ham om. Andre har spørsmål de lurer på rundt det å være konge.

Her ser du de vanligste spørsmålene barn stiller:

Har Kongen etternavn?

Konger og dronninger har vanligvis ikke noe etternavn. Fullt navn på vår konge i dag blir dermed Kong Harald 5. av Norge. Det betyr den femte kongen av Norge som har hatt navnet Harald.

Men vår Kongefamilie tilhører et fyrstehus med familienavnet Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksburg. Så dersom Kongen skulle hatt et etternavn, ville det nok kanskje vært Glücksburg.

 

Har Kongen blått blod?

Nei, dette med blått blod er nok en myte. Kongelige personer har den samme røde fargen på blodet sitt som alle oss andre.

 

Hvor bor Kongen?

Kongen og Dronningen bor på Slottet, men de har også andre eiendommer som de besøker av og til. Om sommeren er de mye på Bygdø Kongsgård og på Mågerø på Tjøme utenfor Tønsberg. De feirer gjerne jul på Kongsseteren utenfor Oslo.

 Kongen og Dronningen bor på Slottet i Oslo, men om sommeren er de ofte på Kongsgården eller på landstedet sitt på Mågerø. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Hvor mange rom er det på Slottet?

Det er 173 rom på Slottet. Dette er alle slags rom, fra leiligheten der Kongen og Dronningen bor, via store saler som tas i bruk når der er fine selskaper, til kjøkken og arbeidsrom for alle dem som jobber for Kongeparet.

 

Hvorfor har ikke Kongen krone på?

Kronen er ikke på Slottet hos Kongen, men på museum i Erkebispegården i Trondheim. Vi kroner ikke lenger konger og dronninger i Norge. Derfor har Kongen faktisk aldri hatt kronen på hodet.

Dessuten veier kongekronen 1,5 kilo. Den hadde vært ganske tung å bære på hodet hele tiden!

 

Hvordan ser kronen ut?

Kronen er laget av gull og pyntet med perler og edelstener i flere farger. Den store edelstenen foran er en grønn turmalin. Kronen veier 1,5 kilo og er 24,5 cm høy. Kongens krone kan sees på museum i Erkebispegården i Trondheim.

 Den norske kongekronen. Foto: Lasse Berre

Får Kongen lønn?

Ja, Kongen mottar apanasje fra Regjeringen. Apanasje er utbetalingen fra statskassen til statsoverhodet. Ordet stammer fra det gamle språket latin, fra ad panis. Ad betyr ”til” og panis betyr ”brød”.

 

Kan jeg invitere Kongen til å komme på besøk?

Ja, det kan du. Men det er veldig mange som gjerne vil ha besøk av Kongen. Dessverre er det ikke mulig for ham å besøke dem alle.

 

21.08.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta
Slottet har 173 rom, men sammenlignet med andre slott i Europa er det faktisk ganske lite. Slottet i Stockholm har mer enn 600 rom, og Buckingham Palace i London har 775!