Hopp til hovedinnhold

Bygdø Kongsgård

Bygdø Kongsgård ligger på Bygdøy i Oslo. Eiendommen har vært i bruk av Norges konger og dronninger i 700 år, siden begynnelsen av 1300-tallet. Da ga Kong Håkon Magnusson Bygdø i gave til dronningen sin, Eufemia.

I dag er det Staten som eier Kongsgården, men den er stilt til disposisjon for Kongen. Kong Harald og Dronning Sonja bor på Kongsgården deler av sommeren, men i 2004 ble driften av selve gården overtatt av Norsk Folkemuseum. Dette museet er naboen til Kongsgården.

Sommerbolig

Det var Kong Haakon og Dronning Maud som tok Kongsgården i bruk som sommerbolig da de kom tilbake fra den store kroningsreisen sin i 1906. Siden pleide de å flytte fra Slottet og ut til Bygdøy rett etter 17. mai, og de bodde der til ut på høsten. Dronning Maud var veldig glad i hager og hagestell, og engasjerte seg mye i utformingen av hagen rundt Kongsgården.

Dronning Maud i hagen sin ved Appleton. Hun fikk også laget en vakker hage omkring Bygdø Kongsgård. Foto: De kongelige samlinger

Bygdø Kongsgård ble stående tom en lang periode etter Kong Olavs død i 1991. Da forfalt bygningen en god del. Men etter en grundig oppussing kunne Kong Harald og Dronning Sonja igjen ta Kongsgården i bruk i 2007. Nå skinner den hvitmalte trebygningen som om den skulle være ny, og den store hagen er igjen velstelt og frodig. Mye av hagen er nå plantet og formet slik den så ut på Dronning Mauds tid.

Om våren er det ofte vakre tulipaner utenfor Kongsgården. Foto: Ole Johan Hildre, Det kongelige hoff 

I sentrum for begivenhetene

I 1814 bodde Kong Christian Frederik her. Han ble valgt til konge i Norge 17. mai 1814 og regjerte noen ganske få måneder, fram til den svenske kronprinsen Carl Johan tvang ham til å abdisere – gå av. Det var Christian Frederik som kalte sammen Riksforsamlingen på Eidsvoll, som skrev Norges Grunnlov.

Kong Christian Frederik abdiserte på Bygdø Kongsgård 10.oktober 1814.20.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook