Hopp til hovedinnhold

Hvem jobber på Slottet?

På et slott er det mye forskjellig arbeid som må gjøres. Derfor er det mange som jobber på Slottet, og det er mange ulike yrker blant de ansatte.

Noen har helt vanlige yrker som du finner andre steder. Men noen har du kanskje aldri hørt om før? De som jobber på Slottet, tilhører Det kongelige hoff.

Det er rundt 150 personer som er ansatt ved Hoffet. De fleste har arbeidsplassen sin på Slottet, men noen arbeider i Kronprinsparets hjem på Skaugum.

Hushold

På mange måter er Slottet en arbeidsplass som alle andre, men samtidig er det hjemmet til Kongen og Dronningen. Slottet er et stort hus der mye skal holdes i orden.

Husassistentene sørger for at alt er rent og ryddig. Kokker lager mat for Kongefamilien. De lager også maten som blir servert i Slottets kantine, der de ansatte spiser lunsj. Når det er store fine middager, lager de festmåltidene som blir servert.

 Kokkene lager mat både til fest og hverdag. Foto: Mona Nordøy

Serveringen tar hovmesterens folk seg av. De bruker en egen uniform som kalles livré.

Det er kammertjenerne som sørger for at klærne til Kongen, Dronningen, Kronprinsen og Kronprinsessen alltid er i orden. Rett innenfor inngangsdøren står slottsknekten og tar i mot de som kommer inn. Slottsknekten heiser også flagget på taket. Når kongefamilien skal ut og besøke noen, kan de bli kjørt dit av Hoffets sjåfører.

Hovmesterseksjonen står for serveringen ved store og små tilstelninger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Eiendom

Slottet er et stort hus, og det er mye teknisk å holde rede på. Driftsteknikerne fikser og reparerer, og de passer på at alt virker som det skal, godt hjulpet av folk fra Statsbygg.

Det er en stor park rundt Slottet, i tillegg til hager både på Bygdø kongsgård, Oscarshall og Skaugum. Derfor jobber det mange gartnere på Slottet. I Slottsparken ligger det et stort drivhus. Der dyrker gartnerne mange av blomstene som blir plantet i parkene om våren og sommeren. Hoffets egne blomsterbindere lager flotte dekorasjoner når Slottet skal pyntes til gallamiddager og andre tilstelninger.

Blomsterdekorasjoner kommer på plass på bordene til en gallamiddag. Foto: Mona Nordøy

Det er mange gamle møbler og annet utstyr på Slottet. Derfor har Slottet egne møbelsnekkere. Det er også mange flotte malerier og andre kunstverk her, og disse blir tatt vare på av ansatte som har studert kunst og kunsthistorie.

Kontor

De som hjelper Kongefamilien med alle programmene deres, jobber i Det kongelige sekretariat. De arbeider som regel på et kontor, men er også med de kongelige på besøk rundt omkring i landet.

En av de mange oppgavene som skal gjøres, er å lageen plan over hvem som skal sitte hvor når det er store middager. Ikke noen lett jobb når det er 200 gjester! Foto: Knut Falch, Scanpix.

Som mange andre arbeidsplasser har også Slottet arkiv og bibliotek. Noen som passer på at alle regninger blir betalt, mens andre svarer på brev og telefoner. Dessuten er det nødvendig med noen som sørger for at PC-er og annet teknisk utstyr er i orden.

Politi og militære

I tillegg til alle disse er det også andre på Slottet. Noen er fra Politiet og tilhører Den kongelige politieskorten. De er livvakter og passer på Kongefamilien. Gardister står vakt utenfor Slottet. De er soldater som passer på de kongelige eiendommene. Noen soldater gjør tjeneste inne på Slottet også. De er ordonnanser og hjelper til med post- og kjøreoppdrag.

Garden holder vakt rundt Slottet, dag og natt hele året. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Sist, men ikke minst, er det Kongens og Kronprinsens adjutanter. De er alltid med når Kongen og Kronprinsen er ute på offisielle oppdrag og hjelper til på alle vis.

Tidligere jobbet det hoffdamer på Slottet. Nå er det bare Prinsesse Astrid, fru Ferner, som har egen hoffdame.

 

20.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook