Hopp til hovedinnhold

Ministersalongen

Fredager er det Statsråd på Slottet. Ministersalongen er navnet på rommet hvor medlemmene av Regjeringen samles før de går inn i Statsrådssalen.

Noen ganger blir det også holdt mindre mottakelser og pressekonferanser her.

På veggene i Ministersalongen henger det malerier som viser viktige hendelser i det norske monarkiet etter at unionen med Sverige ble oppløst i 1905. Da fikk Norge sin egen kongefamilie for første gang på nesten 600 år. Det var Kong Haakon, Dronning Maud og Kronprins Olav.

Kronprins Haakon forteller om Ministersalongen. Foto: NRK

Hva bildene viser…

 • Kong Haakon og Dronning Maud på Amalienborg slott i København.
  De står på hver sin side av den danske kongen, Christian 9.. Han var Kong Haakons bestefar, og på bildet gir han sin tillatelse til at sønnesønnen skal bli Norges nye konge. Foran dem står sendemennene fra Norge, ledet av Carl Berner som var Stortingspresident på den tiden. Bildet er malt av Poul Fischer.
   
 • Den 25. november 1905 kom Norges nye kongefamilie til landet. På et av maleriene blir lille Kronprins Olav båret i land på armen til Kong Haakon. Frits Thaulow som malte dette bildet, satt ute i gråværet på Vippetangen og malte. Derfor er dette det eneste ”fargebildet” vi har av denne viktige begivenheten. Det var mange fotografer til stede, men alle bildene de tok, er i svart-hvitt siden fargefilmen ikke var oppfunnet ennå. Så det er på grunn av Thaulows maleri vi vet at Kronprinsens klær egentlig var blå – og ikke hvite som fotografiene kan gi inntrykk av.
   
 • Kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i Nidarosdomen.
  De ble kronet i 1906, og det er den siste gangen noen har blitt kronet i Norge. Konger og dronninger blir ikke lenger kronet her til lands, isteden er det en seremoni i kirken som kalles signing. Kronene står framme under signingen, men settes ikke lenger på hodet til Kongen og Dronningen.
  Kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906. Foto: Maleriet av Gabriel Kielland fotografert av Kjartan Hauglid, DKH 
 • Signingen av Kong Olav i Nidarosdomen i 1958.
  Til forskjell fra bildet av Kong Haakon og Dronning Maud er dette altså ikke en kroning, så Kong Olav har ikke kronen på hodet.


Kong Harald og Dronning Sonja ble signet i 1991, da Kong Harald overtok tronen etter Kong Olav. Det finnes et maleri av dette også, men det henger i et annet rom.25.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook