Hopp til hovedinnhold

Store festsal

Store festsal er ballsalen og det største og fineste rommet på Slottet. Rommet er 360 kvadratmeter stort, og det er over 10 meter under taket. Rommet er faktisk på to etasjer, og det er større enn de fleste leiligheter og mange vanlige hus.

Når det er ball på slottet, er det her det blir danset. Det er ikke så ofte det skjer, men ved store jubileer kan det være ball her, og både Kongeparet og Kronprinsparet danset bryllupsvalsen sin i Store festsal.

Kronprinsesse Mette-Marit forteller om Store festsal - Slottets ballsal. Foto: NRK

Det første ballet

Den aller første gangen det ble danset her, var i 1849. Da var Slottet helt nytt, og skulle bli innviet med et flott ball. Det var lagt parkett på gulvet, og dette var noe ganske nytt i Norge på den tiden. Parketten var mye glattere enn de plankegulvene gjestene var vant til å danse på. Dermed var det flere av de stivpyntede gjestene som gled og falt under dansen.

Fargene i rommet er hvitt, rosa og gull. Taket har himmelblå felt med gylne stjerner. Pynten i taket ble laget av forgylt pappmasjé istedenfor gips. Det var fordi det er mye lettere og derfor mindre farlig for de dansende. Dersom noe skulle falt ned under dansen, ville det vært livsfarlig å få en gipsrosett i hodet.

Store festsal med sine store lysekroner. Foto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff.

Galleriet som omkranser salens andre etasje, blir båret av 24 søyler og 24 pilarer (stolper). På galleriet var det vanlig at de som ikke hadde lyst til å danse, sto og snakket sammen og fulgte med på alt som skjedde på dansegulvet.

Lysekronene

På hver langvegg er det store speil som speiler lyset fra mange små og store lysekroner. De flotteste er de fire store som henger ned fra taket langs midten av salen. Hver av disse lysekronene er 2,5 meter høye og veier over 600 kilo. På hver av dem henger hele 5558 prismer, slepne glassbiter. De er hengt på lysekronene én etter én. Det er disse prismene som gjør at lysekronene skinner så flott.

Hver av lysekronene veier over 600 kilo. Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix.

Det foreløpig siste ballet som har blitt holdt her, var da Kong Harald fylte 70 år i 2007. Men det kommer helt sikkert flere anledninger. Imens brukes Store festsal også til andre begivenheter – til mottakelser og andre festligheter.

 

22.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook