Hopp til hovedinnhold

Fugleværelset

Når noen skal i audiens til Kong Harald, venter de først litt i rommet utenfor Kongens kontor. Det heter Fugleværelset.

Når man går inn i Fugleværelset, er det som å stå inne i et lysthus og se ut på den norske naturen. På veggene er det malt landskaper fra forskjellige deler av Norge, men de er malt slik at det ser ut som om de henger sammen. Innimellom er det malt 43 fugler og seks sommerfugler. De sitter på greiner og dørkarmer, og det er ikke så lett å få øye på alle sammen, for noen er godt gjemt. Det er disse fuglene som har gitt navn til rommet. I taket svever en havørn, og en gang hang det en lampe ned fra ørnens klør.

Dronning Sonja forteller om Fugleværelset på Det kongelige slott. Etter at denne filmsnutten ble laget ble det "funnet" enda flere fugler enn det Dronningen sier. Hele 43 er det rundt omkring i "løvverket". Foto: NRK

Venteværelse

Før i tiden kunne det hende at de som skulle i audiens, ble sittende og vente ganske lenge i Fugleværelset. Da kunne de telle fugler for å få tiden til å gå. Kanskje noen også kjente igjen landskapene fra der de kom fra? Fugleværelset er fremdeles venterom for dem som skal inn til Kong Harald. Men i dag rekker man ikke å sette seg ned og få øye på alle fuglene før man blir kalt inn til Kongen.

Veggene i Fugleværelset er dekorert med malerier av ulike landskap i Norge. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Maleren

Maleren som dekorerte Fugleværelset het Johannes Flintoe. Han var dansk, men kjente norske landskaper bedre enn mange nordmenn. Han reiste mye rundt i Norge og tegnet skisser som han brukte når han skulle male landskapene etterpå. Flintoe malte landskapene og fuglene rett på veggen.

Han gjorde alt selv, og han brukte over to år å bli ferdig. Flintoe ville ikke vise fram arbeidet sitt mens han holdt på. Først etter at han hadde fått lønn for malingen, ville han vise fram det han hadde gjort.

43 fugler er å finne rundt omkring på veggene. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Adjutanten

Bak skrivebordet i hjørnet sitter kongens adjutant når kong Harald er på kontoret sitt. ”Adjutant” betyr ”en som hjelper til”, og adjutanten passer på at alt går riktig for seg når noen skal inn til Kongen i audiens.

Slottets mest kjente rom?

Fugleværelset er nok ett av de mest kjente rommene på Slottet. En av grunnene til det, er at offisielle bilder blir tatt her. Derfor har mange sett bilder fra dette rommet.

Det blir også tatt bilder i Fugleværelset når det er store begivenheter i Kongefamilien. Dette er fra Kong Harald og Dronning Sonjas bryllupsdag i 1968. Foto: Arild Hordnes, Scanpix

Når det er statsbesøk, er det her Kongefamilien og gjestene deres blir fotografert. Offisielle bilder til bryllup og barnedåp blir også tatt i Fugleværelset.

 

25.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook