Hopp til hovedinnhold

Slottskapellet

Inne i Slottet finnes et kapell, en liten kirke, selv om det er helt umulig å se det fra utsiden. I dette kapellet blir alle barna i Kongefamilien døpt, i døpefonten til høyre for alteret.

Tronarvinger blir også konfirmert her, så både Kong Harald, Kronprins Haakon og Prinsesse Ingrid Alexandra er konfirmert i Slottskapellet. Det ble også Kong Haralds far, Kong Olav.

Kronprinsesse Mette-Marit forteller om Slottskapellet. Foto: NRK

Grunnstein under alteret

Da de begynte å bygge Slottet i 1825, la Kong Carl Johan ned en grunnstein på byggeplassen. Det gjør man gjerne med store, viktige bygg. Grunnsteinen til Slottet ligger under alteret i kapellet.

Til venstre for alteret står prekestolen. Den er i bruk når det er vanlig gudstjeneste i Slottskapellet. Slike gudstjenester holdes de aller fleste søndager, og da kan alle som har lyst, komme hit. Noen ganger blir det også holdt konserter her.

Slottskapellet. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

En egen kongelosje

Hvis du står med ryggen mot alteret og ser mot inngangen til kapellet, kan du se kongelosjen høyt oppe på veggen. Opprinnelig var det meningen at de kongelige skulle sitte her når de var til stede på en gudstjeneste. Men i dag er det vanlig at de kongelige sitter på de første benkene nede i selve kapellet når de er til stede.

Pusset opp til Prinsessens dåp

Da Prinsesse Ingrid Alexandra skulle bli døpt i 2004, var det en stor begivenhet. Ikke minst fordi hun er den første norske tronarvingen som er jente. Derfor ble Slottskapellet pusset opp for anledningen.

Prinsesse Ingrid Alexandra ble døpt i Slottskapellet i 2004. Foto: Tor Richardsen, ScanpixDenne oppussingen gjorde at kapellet ble maken til slik det var den gang Slottet var nytt, på midten av 1800-tallet.21.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kronprinsesse Mette-Marit forteller om Slottskapellet. Foto: NRK