Hopp til hovedinnhold

Kong Haakon-suiten

Når det er statsbesøk eller andre spesielt viktige gjester på Slottet, bor de i Kong Haakon-suiten. En suite betyr en rekke av rom som hører sammen, og i denne er det en salong (stue), to soverom og et bad.

Kong Haakon-suiten er oppkalt etter Kong Haakon 7. Han var den første kongen i Norge etter at vi ble et helt selvstendig land i 1905. Selvstendigheten betydde blant annet at Norge måtte ha et sted der andre lands statsoverhoder kunne overnatte når de kom på besøk.

Dronning Sonja forteller om Kong Haakon-suiten på Det kongelige slott i Oslo. Filmen ble spilt inn til bruk for Kongehusets nettsider for barn. Foto: NRK

Bernadottesalongen

Bernadottesalongen er oppholdsrommet eller stuen i Kong Haakon-suiten. I dette rommet henger det malerier av kongene og dronningene som regjerte da Norge var i union med Sverige fra 1814 til 1905. Disse kongene hørte til slekten Bernadotte, og det er derfor rommet har fått dette navnet.

Kong Carl Johan – den første Bernadotte

Det var Kong Carl Johan som var den første av Bernadottene. Hans egentlige navn var Jean Baptiste Bernadotte, og han var offiser under keiser Napoleon av Frankrike.

Kong Carl Johan. Foto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff

Kong Carl 13. var konge i Sverige på begynnelsen av 1800-tallet. Han hadde ingen sønn som kunne arve tronen etter ham. Derfor spurte han Jean Baptiste Bernadotte om han ville bli kronprins i Sverige. Det ville han gjerne. Han kom til Sverige i 1810, og da skiftet han navn til Carl Johan. Senere ble han konge både i Norge og Sverige, og etterkommerne hans kalles for Bernadotter. Dagens svenske kongefamilie er derfor også Bernadotter.

Det store soveværelset

Soveværelset i Kong Haakon-suiten er Slottets fineste gjesteværelse. Den første som sov i den store sengen som står her i dag, var presidenten i Sør-Afrika, Nelson Mandela. Det skjedde våren 1999. Siden har mange konger og dronninger vært gjester her.

Mange kjente personer har sovet i Kong Haakon-suiten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Dronning Elisabeth av Storbritannia har bodd her flere ganger, det samme har Dronning Margrethe av Danmark. Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia av Sverige, Kongen og Dronningen av Spania, Keiseren og Keiserinnen av Japan har alle bodd her.

Men rommet har tatt imot viktige gjester helt siden vi ble en selvstendig nasjon. Kong Haakons foreldre, Kong Frederik og Dronning Louise av Danmark, var på besøk i 1907. Kong Edward og Dronning Alexandra av England, foreldrene til Dronning Maud, kom på besøk året etter.

Om Kong Edward, sin morfar, sa Kong Olav følgende:

Det er én mann – ved siden av min far – som står for meg i et spesielt skjær fra disse første barneårene, og det er min bestefar Kong Edward. Så altfor mange ganger var det ikke jeg fikk sett ham – jeg var jo bare syv år da han døde. (…) Vi så naturligvis Kong Edward når vi var i England - men ikke så lenge ad gangen, for han var svært opptatt på sin kant. Men når han var til stede, stod det liksom et vær av fest og glede om ham. Jeg kan også se ham for meg fra besøket her i Norge. Det var i 1908, og jeg var fem år.22.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker