Hopp til hovedinnhold

Gallamiddag på Slottet

Hvert år holder Kongen og Dronningen noen få gallamiddager på Slottet. En gallamiddag er en spesielt fin og høytidelig middag.

Da dekkes bordene i Store spisesal, og det kan være så mange som 225 gjester til stede, men da er det også fullt.

Både Kongefamilien og gjestene pynter seg med de fineste klærne de har. Noen har lange kjoler, noen har uniformer, og noen har bunader på.

Mange forberedelser

Det er mye som skal stelles i stand, når det kommer 200 gjester! Alle gjestene skal inviteres og få en bestemt plass ved bordet. Bordene skal settes opp, dekkes og pyntes. Og ikke minst – kokkene skal lage mat. Det blir servert fire retter når det er gallamiddag. Maten lages helst av norske råvarer og gjerne med frukt og grønnsaker fra Bygdø kongsgård.

Dronning Sonja forteller om Store spisesal. Foto: NRK

Når gjestene kommer

Gjestene går inn Slottets hovedport - det er den store hovedinngangen rett mot Slottsplassen. For å slippe inn må man vise invitasjonskortet sitt. Etter å ha hengt fra seg yttertøyet, går gjestene opp hovedtrappen til Øvre vestibyle. Der står hoffsjefen og hilser på alle gjestene. Øvre vestibyle er rett på innsiden av Slottsbalkongen, så gjestene har ganske fin utsikt mens de venter.

Når alle gjestene har kommet, går de videre gjennom Fugleværelset til Speilsalen hvor Kongefamilien venter. Kongefamilien håndhilser på alle gjestene som deretter går til Store spisesal og finner sin plass. Kongefamilien går inn helt til slutt.

Tradisjon

En rekke tradisjoner knytter seg til middagene i Store spisesal. Når den kongelige prosesjonen med gjester kommer inn i salen, er det alltid til tonene av Gammel Jægermarsj. Og når noen skal holde tale, blir det annonsert ved at man ringer i en stor messingklokke.

Kong Harald holder tale under Stortingsmiddagen i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Når den kongelige prosesjonen forlater salen etter måltidet, spilles Valdresmarsjen. Gjestene får servert kaffe i Store og Lille festsal, men danse gjør man bare når det er slottsball. En gallamiddag varer i tre timer, fra klokken åtte til alt er over klokken elleve. Det er alltid slik at Kongefamilien forlater selskapet først. Etter det kan gjestene gå hjem.

Når er det gallamiddag?

Hver høst inviterer Kongen og Dronningen alle representantene på Stortinget til gallamiddag. Dette er en gammel tradisjon som går helt tilbake til 1906. Annet hvert år er det gallamiddag for alle de utenlandske ambassadørene som bor i Oslo. Det er også gallamiddag til ære for gjestene når en annen konge eller dronning eller president er på statsbesøk i Norge.

Bord dekk deg! Forberedelser til gallamiddag på 50 sekunder. Foto: NRK

Slottsball

Det er ikke så ofte det er ball på Slottet. Det var mye vanligere i gamle dager. Likevel, når det er bryllup eller jubileer i Kongefamilien, er det gallamiddag med dans etterpå. Slik var det da Kronprinsparet giftet seg, og da Kong Harald fylte 70 år.

Kronprinsparet danser bryllupsvals i 2001. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix

Da Kongen og Dronningen feiret hundreårsjubileet for unionsoppløsningen i 2005, inviterte de rundt 500 gjester fra hele landet til et Slottsball. Siden det var så mange gjester, var det satt opp bord med mat i flere rom, og gjestene kunne danse til levende musikk i Store festsal.

 

28.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook