Hopp til hovedinnhold

Ordener og medaljer

Når noen har gjort noe spesielt fint for landet eller for menneskene generelt, kan Kongen belønne dem ved å gi dem en medalje eller en orden.

En orden ligner på en medalje, og er nesten det samme. Ordenen er gjerne et kors eller stjerne som henger i et silkebånd. Noen har man på skrå over brystet eller rundt halsen, men man kan også feste ordenen på klærne på brystet med en liten sikkerhetsnål. En medalje er rund, og den henger i et lite bånd med en nål på. Slik kan den også festes på brystet.

Det finnes flere norske ordener og medaljer, men de mest kjente er St. Olavs Orden og Kongens fortjenstmedalje.

St. Olavs Orden

St. Olavs Orden  er oppkalt etter Kong Olav Haraldsson som levde i Norge for 1000 år siden. Den blir delt ut som belønning for "fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Det finnes flere grader av ordenen: Storkors, Kommandør og Ridder (av 1. klasse), alt etter hvor stor innsats den som mottar ordenen har gjort.

Slik kan St. Olavs Orden se ut. Denne varianten heter "Kommandør med stjerne". Jan Haug, Det kongelige hoff

Kongens fortjenstmedalje

Kongens fortjenstmedalje blir gitt til personer som har gjort det veldig bra innenfor kunst, vitenskap, næringsliv eller samfunnsliv. Det er en medalje i sølv, men kan også gis i gull ved spesielle tilfeller.

Det kommer mange forslag om folk som har gjort seg fortjent til medalje, og på Slottet leser man nøye gjennom alle brevene. Til syvende og sist er det Kongen som bestemmer hvem som får medalje, men det er ikke Kongen selv som deler den ut. Alle som får St. Olavs Orden eller Kongens fortjenstmedalje, får anledning til å takke Kongen, enten ved audiens eller på en egen mottakelse på Slottet.

Kongen og Dronningen holder mottakelse for dem som har fått Kongens fortjenstmedalje. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

De aller fleste land i verden har sine egne ordener og medaljer. Når en konge eller dronning eller president drar på statsbesøk til et annet land, er det vanlig at de gir hverandre en orden. For eksempel gir Kong Harald ofte St. Olavs Orden til dem han besøker offisielt i utlandet, og mottar selv en orden i gave fra dem.

Kongen har mange ordener og medaljer. Det finnes en fullstendig oversikt på sidene for voksne, du finner den via lenkelisten.

25.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook