Hopp til hovedinnhold
Tegning av hunden Ronja

Høytidelig audiens

Når et annet lands ambassadør kommer til Kongen for første gang, kalles det høytidelig audiens. En ambassadør er et sendebud fra et annet lands statsoverhode og representerer hjemlandet sitt i Norge.

Før en ambassadør kan begynne arbeidet sitt her, må han eller hun til Kongen og levere et brev. I brevet står det hvem han eller hun er, og at denne personen har fått i oppdrag å representere landet sitt i Norge. Det kalles ”å avlevere sine akkreditiver” og er en veldig høytidelig anledning. Akkreditiver kommer fra fransk, og i utgangspunktet betyr ordet å vise eller bli gitt tillit.

Hva skjer når det er høytidelig audiens?

Ambassadøren blir hentet med en av Slottets biler. De kjører sakte opp foran Slottet der soldater fra Kongens garde står oppstilt. Garden blåser en fanfare idet ambassadøren kommer.

Så blir ambassadøren ført opp den store trappen i Slottets vestibyle. Øverst står hoffsjefen og ønsker velkommen. En lakei (en tjener i fin uniform) slår opp de doble dørene, og hoffsjefen tar med seg ambassadøren og følget inn i Fugleværelset. Fugleværelset er venteværelset ved Kongens kontor, og her blir ambassadøren presentert for noen medlemmer av Hoffet. Alle de rundt 150 menneskene som jobber for Kongefamilien, er en del av Hoffet.

Når klokken på Kongens kontor slår riktig tid, banker hoffsjefen på døren. Hun går inn til Kongen og sier fra høyt og tydelig at ambassadøren har kommer for å avlevere sine akkreditiver. En fotograf tar bilde når Kongen hilser på ambassadøren. Så blir døren lukket slik at Kongen og ambassadøren får snakket sammen alene.

Kong Harald har på seg generals uniform når han tar i mot ambassadørene. Mennene har gjerne på seg en pen formiddagsfrakk, en sjakett, mens kvinnene ofte er kledd i en fin drakt. Ellers har mange ambassadører på seg tradisjonelle drakter fra landene de kommer fra.

Ambassadører fra hele verden

Kong Harald tar i mot ambassadører fra hele verden.

I 2018 kom det 41 nye ambassadører til Kongen. De kom fra Jamaica, Burkina Faso, Slovenia, Hviterussland, Kambodsja, Den Palestinske Delegasjonen, Sverige, Gambia, Armenia, Sudan, Israel, Finland, Makedonia, Sri Lanka, Storbritannia, Pakistan, Tyskland, India, Tanzania, Mauritius, Etiopia, Guatemala, Nigeria, Nepal, Kypros, Sør-Korea, Ghana, Ecuador, De forente arabiske emirater, Indonesia, Bangladesh, Filippinene, Polen, Italia, New Zealand, USA, Georgia, Sør-Afrika, Guyana, Vatikanstaten og Nicaragua.

 

 

03.01.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook