Hopp til hovedinnhold

Arverekken

Arverekken er en liste som viser hvem som har rett til å arve tronen og bli monark, det vil si bli konge eller dronning etter Kong Harald.

Slik ser arverekken til den norske tronen ut:

  1. Kronprins Haakon
  2. Prinsesse Ingrid Alexandra
  3. Prins Sverre Magnus
  4. Prinsesse Märtha Louise
  5. Maud Angelica Behn
  6. Leah Isadora Behn
  7. Emma Tallulah Behn

Først vil Kronprins Haakon bli konge. Etter ham følger hans eldste barn, Prinsesse Ingrid Alexandra, som dronning. Hvis hun får barn når hun blir voksen, kommer de før broren hennes, Prins Sverre Magnus, i arverekken. Det vil si at det eldste barnet av tronfølgeren kommer foran søsken og søskenbarn i arverekken.

Grunnloven bestemmer

Reglene for hvem som kan bli konge eller dronning, står i Grunnloven.

I 1990 ble Grunnloven forandret. Da ble det bestemt at en prinsesse skulle ha samme rett til å arve tronen som en prins. Det eldste barnet skulle arve, uavhengig av om det var gutt eller jente.

Tre generasjoner: Kong Harald, Kronprins Haakon og Prinsesse Ingrid Alexandra i 2012. Foto: Julia Marie Naglestad, Det kongelige hoff

Før dette var det nemlig slik at en prins arvet tronen, selv om han hadde en eldre søster. Derfor blir Kronprins Haakon konge selv om han har en eldre søster, fordi han er født i 1973. Men Prinsesse Ingrid Alexandra blir dronning selv om hun har en bror, for hun er født etter at Grunnloven ble endret i 1990. Prinsesse Ingrid Alexandra er født i 2004.25.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook