Hopp til hovedinnhold
Tegning av hunden Ronja

Statsråd

Fredag klokken 11.00 leder Kong Harald Statsråd. Det er et møte der statsministeren og de andre medlemmene i Regjeringen kommer til Slottet for å legge fram viktige saker for Kongen.

Når Regjeringen skal bestemme noe viktig, presenterer de saken for Kongen. Det er Stortinget som vedtar lovene i Norge, men både Kongen og statsministeren må underskrive alle lover for at de skal være gyldige. Og det skjer hos Kongen i Statsråd.

Hvis Kong Harald er i utlandet eller er forhindret på annet vis, leder Kronprins Haakon Statsrådet.

Hvordan foregår et Statsråd?

Litt før klokken 11.00 kommer medlemmene av Regjeringen til Slottet. De samler seg i Ministersalongen før de går inn i Statsrådssalen. Når alle er på plass der, kommer Kongen. Han hilser på alle regjeringsmedlemmene og ber dem ta plass ved bordet.

Ofte er Kronprins Haakon også til stede. Grunnloven sier at den som er arving til tronen, kan være med i Statsråd fra han eller hun er myndig. Det vil si etter fylte 18 år. Det er bare Kongen og tronarvingen som er med i Statsråd. Dronning Sonja er derfor aldri til stede.

Alle har faste plasser i Statsrådssalen. Kongen og Kronprinsen sitter øverst ved bordenden. Kongen har alltid statsministeren ved sin høyre side. Ved den nederste bordenden sitter sekretæren (regjeringsråden) med Norges lover foran seg.

Så spør Kongen alle statsrådene, en etter en, om de har noe de vil legge fram.

Ekstraordinært Statsråd

Noen ganger er det ”ekstraordinært Statsråd”. Det er når det har skjedd noe helt spesielt, som når noen ministre i Regjeringen skal byttes ut, eller når det er født et barn i Kongehuset. 

18.06.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker