Hopp til hovedinnhold

Kong Oscar 1.

Kong Oscar 1. var konge av Norge og Sverige. Han overtok tronen etter faren sin, Kong Carl Johan, i 1844. Dronningen hans het Josefine, og sammen hadde de fem barn. To av sønnene deres ble konger etter ham.

Kong Oscar og Dronning Josefine skulle egentlig bli kronet i Nidarosdomen i 1847. Men Dronning Josefine var katolikk. Fordi Norge tilhørte en annen kristen retning, protestantismen, nektet biskopen å krone henne. Dermed ble aldri denne kroningen noe av.

Kong Oscar 1. ble en veldig populær konge i Norge. Det skyldtes nok først og fremst at han var opptatt av norske forhold og gjorde mye for at Norge skulle være likeverdig med Sverige. Og han kunne både norsk og svensk i motsetning til Kong Carl Johan, som snakket mest fransk.

Norge mer likeverdig

På Kong Oscars tid var Norge og Sverige i union. Norge hadde sin egen Grunnlov og var et selvstendig land på mange måter, men utenrikspolitikken ble bestemt i Stockholm. Sverige bestemte mest, og mange i Norge mente at det var galt at det skulle være sånn.

Kong Oscar tok ofte Norges parti i saker som gjaldt likhet i unionen og gjennomførte flere reformer som gjorde landene mer likestilte. Han godkjente et selvstendig norsk flagg og stiftet St. Olavs Orden, slik at Norge kunne dele ut sine egne hedersbevisninger.

Kong Oscar I innførte St. Olavs Orden slik at Norge kunne dele ut sine egne hedersbevisninger. Dette er en detalj fra ordenskjedet. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Kong Oscar ivret også for en mer menneskelig behandling i fengslene og for bedre forhold for de fattige. Han fikk også innført en lov som ga kvinner og menn lik rett til å arve.

Slottet

Kong Carl Johan hadde startet byggingen av Slottet i Oslo, og da Oscar 1. ble konge, begynte det å bli ferdig. Han og Dronning Josefine var med på å planlegge innredningen, og de innviet Slottet med et stort ball 26. juli 1849. Mange av de fine tingene som finnes i kunstsamlingene på Slottet i dag, ble opprinnelig skaffet av Kong Oscar og Dronning Josefine.

Lystslottet Oscarshall

Det viktigste monumentet over Kong Oscar og Dronning Josefine er lystslottet Oscarshall. Det ser ut som et lite eventyrslott, og ligger ved Frognerkilen i Oslo. Her fikk noen av Norges største kunstnere oppdraget med pynte og dekorere.

Om sommeren kan man besøke Oscarshall og komme på omvisning i lystslottet.

Oscarshall ligger på på Bygdøy utenfor Oslo. Foto: Det kongelige hoff

Veldedighetsarbeid

Dronning Josefine drev mye veldedighetsarbeid. Hun hjalp til i mange prosjekter for at mennesker som hadde det vondt, skulle få det bedre. Før hun døde, testamenterte hun store deler av pengene sine til humanitære organisasjoner. Slik startet Dronning Josefine de norske dronningenes tradisjon for veldedighetsarbeid.

Kong Oscar 1. levde til 1859, Dronning Josefine til 1876.14.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook