Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja

Dronning Sonja ble født 4. juli 1937. Hun het opprinnelig Sonja Haraldsen, men da hun giftet seg med Kronprins Harald i 1968, ble hun Kronprinsesse Sonja. Da Kong Olav døde i 1991, ble hun Dronning.

Sonja Haraldsen vokste opp på Vinderen i Oslo, sammen med foreldrene Dagny og Karl August Haraldsen, broren Haakon og søsteren Gry. Under 2. verdenskrig begynte hun på en privat barneskole, men så flyttet hun over til Slemdal skole og gikk senere på Ris realskole.

Etter realskolen tok Sonja Haraldsen utdanning i kjole- og draktsøm på Oslo Yrkesskole og ved en moteskole i Sveits. Senere studerte hun også engelsk, fransk og kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

Familie

Sonja Haraldsen møtte Kronprins Harald i et selskap hos felles venner i 1959. Ni år senere giftet de seg.

Det første bildet av Kronprins Harald og en ukjent dame - som viste seg å være Sonja Haraldsen. Foto: Bjørn Glorvigen, Nå / NTB scanpix

Grunnen til at det tok så lang tid, var at ved å gifte seg med Sonja Haraldsen giftet Kronprinsen seg ”borgerlig”. Det betyr å gifte seg med en som ikke er kongelig eller adelig. På den tiden var det vanlig at en kronprins giftet seg med en prinsesse, og mange syntes det var galt dersom Kronprins Harald giftet seg med en "vanlig kvinne".

Etter lang ventetid og mange diskusjoner fikk de endelig lov til å gifte seg. Den 28. august 1968 ble Kronprins Harald og Sonja Haraldsen viet i Oslo Domkirke. Etterpå var det stor bryllupsfest på Slottet. Da var Sonja Haraldsen blitt Kronprinsesse Sonja.

Etter bryllupet ble det danset brudevals på Slottet. Foto: NTB Arkiv / Scanpix

De nygifte flyttet sammen på Skaugum i Asker. Det var nok en stor overgang fra å være en vanlig norsk kvinne til å bli en kronprinsesse, så det var mye nytt å bli vant til. Kronprinsesse Sonja fikk kontor på Skaugum og etter hvert også på Slottet. En sekretær og en hoffdame hjalp til med å organisere arbeidsdagen, for den besto av flere og flere offisielle oppgaver.

Etter noen år fikk det nye Kronprinsparet to barn, Prinsesse Märtha Louise (født 1971) og Prins Haakon Magnus (født 1973), og da ville de selvfølgelig bruke så mye tid de kunne sammen med familien.

Norges dronning

Kronprinsesse Sonja ble dronning da Kong Olav døde 17. januar 1991, og Kronprins Harald overtok som Norges konge. Hun ble landets første dronning på 53 år.

Kong Harald og Dronning Sonja signes av biskopen i Nidaros. Foto: Knut Falch, Scanpix

Dronning Sonja var til stede da Kong Harald avla ed i Stortinget og ble signet sammen med ham i Nidarosdomen 23. juni 1991. Signing er en høytidelig seremoni i kirken, der en biskop ber Gud velsigne Kongen og Dronningen og hjelpe dem i arbeidet de skal gjøre.

Offisielle oppgaver 

Dronningen har mange offisielle oppdrag. Du finner mer om hva Dronningen gjør her:

Hva gjør Dronningen?

17.12.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook