Hopp til hovedinnhold

Kronprins Haakon

Kronprins Haakon ble født 20. juli 1973. Han er sønn av Kong Harald og Dronning Sonja og bror til Prinsesse Märtha Louise. Hans fulle navn er Haakon Magnus. Kronprins Haakon er først i arverekken til den norske tronen.

Kronprinsen vokste opp på gården Skaugum i Asker. Da han var liten, gikk han på vanlig barneskole på Smestad i Oslo, og fortsatte på Kristelig Gymnasium. Deretter tok han utdannelse i militæret, ved Sjøkrigsskolen i Bergen. Så reiste han utenlands og studerte ved Berkeley-universitetet i California i USA, og senere i London. Han har dessuten tatt aspirantkurs ved Utenriksdepartementet og jobbet i Norges delegasjon til FN. FN betyr de forente nasjoner og er en organisasjon for fred og samtale. 192 av verdens land er med i FN.

Familie

Den 25. august 2001 giftet Kronprins Haakon seg med Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand. Det var et stort bryllup i Oslo domkirke. Hun hadde sønnen Marius fra før, og sammen har Kronprinsparet fått to barn til: Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus.

Kronprinsfamilien bor på Skaugum.

Kronprinsparets fond

Da Kronprinsen og Kronprinsessen giftet seg, etablerte de et fond. Et fond er penger som settes av til bestemte formål.

Kronprinsparets Fond ønsker å gjøre en forskjell for unge mennesker i Norge, og hjelpe ungdom som av ulike årsaker risikerer å falle utenfor.

Fondet samarbeider med fire prosjekter som hjelper ungdom å utvikle gode sider ved seg selv.

Fritiden

Kronprins Haakon er glad i alt av vannsport og skisport. Han surfer og kiter om sommeren, og går langrenn og kjører telemark om vinteren. Han er dessuten veldig interessert i film og musikk av forskjellig slag. På fritiden bruker Kronprinsparet mye tid ute sammen med barna. De går på turer i skogen og på fjellet, og de holder på med mange andre aktiviteter.18.06.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook