Hopp til hovedinnhold

Kronprinsesse Mette-Marit

Mette-Marit Tjessem Høiby ble født 19. august 1973 i Kristiansand. Hun er yngste datter i en søskenflokk på fire. Moren hennes heter Marit Tjessem og faren het Sven Olaf Bjarte Høiby. Den 25. august 2001 giftet hun seg med Kronprins Haakon og ble Kronprinsesse Mette-Marit.

I 1980 begynte Mette-Marit i klasse 1b på Slettheia skole i hjembyen. Mens hun var elev ved Kristiansand Katedralskole, reiste hun til Australia som utvekslingsstudent i et år. Senere har Kronprinsessen studert både ved Høgskolen i Agder, ved Universitetet i Oslo og i London. Hun har studert fag som etikk og livssyn, og utviklingsspørsmål.

Under studiene var hun særlig opptatt av sykdommene hiv og aids. I 2008 begynte Kronprinsessen å studere igjen, og tok en master i ledelse ved Bedriftsøkonomisk Institutt (BI) i Oslo.

Familie

Den 25. august 2001 giftet Kronprinsparet seg med et stort bryllup i domkirken i Oslo. Kronprinsesse Mette-Marit har tre barn: Marius Borg Høiby, Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus.

Hver 17. mai hilser Kronprinsfamilien barnetoget i Asker utenfor Skaugum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsfamilien bor på Skaugum gård i Asker.

Kronprinsparets fond

Da Kronprinsen og Kronprinsessen giftet seg, etablerte de et fond. Et fond er penger som settes av til bestemte formål. Kronprinsparets Fond ønsker å gjøre en forskjell for unge mennesker i Norge, og hjelpe ungdom som av ulike årsaker risikerer å falle utenfor.

Fondet samarbeider med prosjekter som hjelper ungdom å utvikle gode sider ved seg selv.

Kronprinsesse Mette-Marit er også opptatt av andre viktige tema, som miljø og klima, kvinners helse og litteratur. 

Spesielt viktig for Kronprinsessen

Fritiden

Kronprinsfamilien er veldig glad i å være ute i naturen både om sommeren og vinteren. Kronprinsessen liker godt å gå på ski om vinteren og å være på sjøen om sommeren.

Om sommeren er Kronprinsfamilien ofte på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 Hun leser mye, og er glad i kunst, design, film og teater.24.08.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook