Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra ble født 21. januar 2004 på Rikshospitalet i Oslo. Hun er "arveprinsesse", det vil si at hun en er arving til den norske tronen og en dag vil bli dronning.

Da Prinsessen ble født, var mange veldig spente på om det ville bli en jente eller en gutt. Tidligere var det sånn at bare gutter arvet tronen. Men i 1990 ble Grunnloven forandret. Det ble bestemt at en prinsesse skulle ha samme rett til å arve tronen som en prins. Det eldste barnet skulle arve, uavhengig av om det var gutt eller jente.

Så ble Prinsessen født, og hun er den første norske tronarvingen som er jente.

Dåpen

Prinsessen ble døpt 17. april 2004 i Slottskapellet, av biskop Gunnar Stålsett. Hun hadde mange faddere: Kong Harald, Kronprins Frederik av Danmark, Kronprinsesse Victoria av Sverige, Kong Felipe VI av Spania (som da hadde tittelen Prins Felipe av Asturias), Prinsesse Märtha Louise og sin mormor Marit Tjessem.

Kong Harald bar Prinsessen til dåpen. Foto: Tor Richardsen, NTB scanpix.
Den lille Prinsessen fikk navnet Ingrid Alexandra. Ingrid er et gammelt slektsnavn fra både Kronprins Haakons og Kronprinsesse Mette-Marits familie. Alexandra er en oppkalling etter Kong Olav. Da han var liten gutt og bodde i Danmark – før han kom til Norge – het han nemlig Alexander.

Alle fadderne var til stede da Prinsessen ble konfirmert i Slottskapellet 15 år senere - 31. august 2019.

Skolegang

Den 4. januar 2006 begynte Prinsesse Ingrid Alexandra i barnehage, og den 19. august 2010 begynte hun på Jansløkka barneskole i Asker. 

I 2014 begynte Prinsessen på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua der hun gikk til og med våren 2019. Om høsten begynte Prinsessen på Uranienborg skole i Oslo og august 2020 ble hun elev på Elvebakken videregående skole.

Offisielle oppdrag

Prinsesse Ingrid Alexandra har allerede hatt flere offisielle oppdrag. Det aller første var da hun kom ut på Slottsplassen sammen med sin mor, Kronprinsesse Mette-Marit, for å møte Miljøagentene i 2009.

På 17. mai er Prinsessen alltid på Slottsbalkongen og hilser til barnetoget i Oslo. Når det er hopprenn i Holmenkollen på den årlige Holmenkollsøndagen, er hun å ofte finne på Kongetribunen sammen med Kongen og de andre i den sportsglade familien. 

I 2016 hadde Prinsessen æren av å tenne ilden under ungdoms-OL på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sommeren 2016 åpnet Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark. Den er en del av Slottsparken, og der finnes skulpturer for barn - som er laget av barn. Prinsessen var selv med og valgte ut skulpturene til parken. 

I 2017 kom det to nye skulpturer i Prinsesse Alexandras Skulpturpark. Her avduker Prinsessen "Roggbif" sammen med Dronningen og Kronprinsessen. Den er oppkalt forbokstaven på alle fargene i regnbuen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

I 2022 fyller Prinsessen 18 år og blir myndig. I den forbindelse fikk hun sitt eget kontor på Det kongelige slott. Etterhvert vil Prinsessen få flere oppgaver på vegne av Kongehuset, men i årene som kommer vil hun først og fremst konsentrere seg om utdanningen sin.

Prinsessen på sitt eget kontor noen dager før 18-årsdagen. Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff

Fritid

Prinsesse Ingrid Alexandra liker sport og friluftsliv. Om sommeren er hun glad i å bade og surfe. 

Kronprinsfamilien surfer i Hoddevik ved Stad. Foto: Fjordlapse Photography

 

 

18.01.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook