Hopp til hovedinnhold

Hva gjør Dronningen?

Dronning Sonja har mange oppgaver. Hun besøker mange steder rundt om i Norge, reiser med Kongen på statsbesøk til utlandet.

Hun er også vertinne når det er store middager og andre tilstelninger på Slottet.

Reiser og besøk

Dronningen møter mange i løpet av et år. Hun besøker sykehus, skoler og barnehager, organisasjoner, konserter og utstillinger, både i Oslo og rundt omkring i landet. Hvert år besøker Kongen og Dronningen ett av Norges fylker spesielt. Da reiser de omkring i fylket, og er innom mange små og store steder. Ofte bruker de Kongeskipet når de reiser langs kysten.

Kongeparet går i land i Odda under en fylkestur til Hordaland. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

I 2005 ble Dronning Sonjas skolepris opprettet. Denne prisen blir delt ut hvert år til en skole som har gjort mye for likeverd og inkludering. En egen jury med fagfolk velger ut vinnerskolen, men Dronningen reiser alltid til skolen for å dele ut prisen.

Dronning Sonja på besøk hos Firda vidaregåande skule i Sogn og Fjordane. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Dronningen er veldig opptatt av kunst og kultur, og annethvert år arrangeres Dronning Sonjas internasjonale musikkonkurranse. Det er en sangkonkurranse der operasangere fra hele verden er med. Dronningen har også vært med å opprette et kunststipend til hjelp for unge kunstnere.

Dronningen er beskytter for flere organisasjoner. Det betyr at hun følger spesielt med på hva organisasjonene arbeider med og støtter arbeidet deres. De fleste er innenfor kunst og kultur, og disse følger hun opp spesielt.

Møter og audienser

På Slottet har Dronning Sonja sitt eget kontor der hun mottar gjester i audiens, og har møter med forskjellige personer som jobber på Slottet.

Dronningen har besøkt MIRA-senteret flere ganger. Det er et møtested for kvinner fra andre kulturer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dronning Sonja er svært samfunnsengasjert. Hun har vært visepresident i Norges Røde Kors og fikk Nansen-medaljen av FN for sin innsats for flyktninger. Hun er opptatt av hvordan innvandrerne har det i Norge, og da særlig av kvinnenes situasjon.

 

17.12.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook