Hopp til hovedinnhold

Saker som er viktige for Kongen

Kong Harald er opptatt av mange viktige temaer i samfunnet vårt. Noe av det han er spesielt opptatt av, er at alle barn skal ha det godt.

Hver nyttårsaften holder Kongen tale på TV. Da snakker han om akkurat det han mener er viktigst.

At barn skal ha det bra

Noen barn i Norge har det ikke godt hjemme fordi foreldrene har problemer med alkohol eller narkotika og kanskje er voldelige. Kongen har flere ganger møtt barn og unge som har det vanskelig. Det er viktig for Kongen å høre fra barna selv hvordan vi best kan hjelpe dem, og bidra til at vi alle bryr oss mer om hverandre.

I en av nyttårstalene sine sa Kongen:

Gjennom årets Tv-aksjon, som gikk til Blåkors, møtte jeg mange modige barn som ikke hadde fått være det de var – nemlig barn. Vi ble minnet om dem som tar et så altfor stort og for tidlig ansvar - ved å være omsorgspersoner for sine foreldre. Det er mitt håp at vi må klare å se unge mennesker som har det vondt, og hjelpe dem. På årets siste dag vil jeg si spesielt til de av dere som har det slik: Det er ikke deres skyld at foreldrene deres sliter.

Hver nyttårsaften sendes Kongens nyttårstale på TV. Der snakker han om mye av det han synes er viktigst. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

At alle mennesker er like mye verdt

I FNs erklæring om menneskerettigheter står det: ”Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter”. Kongen ønsker at alle mennesker virkelig skal føle seg likeverdige og respektere hverandre, men samtidig er det dessverre ikke alltid slik.

I nyttårstalen i 2008 sa Kongen:

Hadde vi virkelig tatt dette innover oss, ville verden sett annerledes ut enn den gjør i dag. Det bekymrer meg at mennesker i vårt eget land fremdeles blir forskjellsbehandlet på grunn av hudfarge. Vi opplever det i arbeidslivet, på boligmarkedet og i møte med det offentlige. Heldigvis ser vi samtidig at det over hele landet gjøres viktig arbeid for å bygge ned skillene og bruke den ressursen som vårt kulturelle mangfold er. I mange ungdomsmiljøer har det blitt helt vanlig å være del av en vennegjeng med ungdom fra mange forskjellige land. Vi som er eldre, har mye å lære av de yngre og deres naturlige forhold til en multikulturell hverdag.

At vi må ta miljø og klimaendringer på alvor

Kongen har i mange år vært engasjert i miljøvern. Da han var kronprins, var han blant annet president i Verdens Naturfond (WWF Norge). I nyttårstalen i 2007 snakket han blant annet om sin bekymring for klimaendringene vi nå opplever:

Noe av det som naturlig nok bekymrer oss aller mest, er klimaendringene. Vi kan ikke lenger overse alle signaler og advarsler. Sannsynligvis har menneskelig aktivitet ført til akutte klimaendringer allerede. Nå er tiden inne for et globalt ansvar og en felles kurs. Da er det behov for innsats på alle nivåer, fra statsledere til små miljøagenter, fra Nobelprisvinnere til ivrige naturvernere. Hvis det er en her og en der, vil det snart være tusener. Vi må aldri miste troen på at enkeltmennesker, som tør å stå opp for det de tror på, kan forandre verden.

En av grunnene til at jeg er litt optimist når det gjelder viljen til å redde kloden, er at vi alle, tross alt, er opptatte av våre egne etterkommere. Nye generasjoner skal følge etter oss. Om ikke annet så får vi i alle fall gjøre vår innsats og forsvare jordens rettigheter for våre barnebarns skyld! Som bestefar erkjenner jeg at det er dem vi skal se inn i øynene og stå ansvarlig overfor.

I 2013 fikk Kongen oppfylt drømmen sin om å besøke Amazonas. Der fikk han lære om hvordan yanomami-folket lever, dypt inne i regnskogen. Foto: Rainforest Foundation Norway / ISA Brazil

I 2013 fikk Kong Harald oppfylt en gammel drøm. Da besøkte han yanomami-folket Amazonas og bodde sammen med dem noen dager. Kongen fikk lære om hvordan yanomami-folket levde, jaktet og sanket mat i jungelen - og om hvilke farer som truer deres måte å leve på.



21.08.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook