Hopp til hovedinnhold

Kongevalg

Den 7. juni 1905 bestemte Stortinget at Norge ikke lenger skulle være i union med Sverige. Dermed var ikke lenger Kong Oscar 2., som hadde vært konge av både Norge og Sverige, Norges konge.

Dette førte til mange diskusjoner. Skulle Norge finne en ny konge og fortsatt være et monarki, eller skulle vi bli en republikk og ha president isteden? Og hvem skulle i tilfelle bli Norges konge?

En dansk prins

Det ble bestemt å spørre danske Prins Carl,den nest eldste sønnen av den danske kongen. Det var flere grunner til at Prins Carl ble spurt:

  • Siden han var dansk, ville han sikkert forstå norsk språk og kultur.
  • Han var gift med engelske Prinsesse Maud. Det betydde at han hadde nære vennskapelige bånd til den britiske kongefamilien. England var en stormakt, så dette var viktig.
  • Han kunne føre slekten sin helt tilbake til de gamle norske kongene fra vikingtiden.
  • Og så hadde han en sønn – den to år gamle Alexander. Dermed fantes det allerede en som kunne arve tronen senere.

Danske Prins Carl ble spurt om å overta den norske tronen. To av grunnene var hans kone, den britiske Prinsesse Maud, og hans sønn, Prins Alexander. Foto: De kongelige samlinger.

Folkeavstemning

Det var viktig for Prins Carl at et flertall i Norge ønsket monarki og ikke republikk. Han svarte at han ville si ja til å bli konge dersom et flertall i folket ønsket det. Han krevde derfor en folkeavstemning.

Et klart flertall stemte for å be Prins Carl om å bli Norges konge. Prinsen svarte ”ja”. Han bestemte seg også for å ta et gammelt norsk kongenavn: Kong Haakon. Sønnen fikk også nytt navn. Han ble Kronprins Olav.

Egen konge etter 600 år

Tidlig om morgenen den 25. november 1905 kom den nye kongefamilien med skip til Oslo. Det var tykk tåke og snø. Den norske statsministeren, Christian Michelsen, kom ombord og ønsket dem velkommen. Dette er noe av det statsministeren sa til Kongen:

"I snart 600 år har det norske folk ikke hatt sin egen konge. Aldri har han helt vært vår egen. Alltid har vi måttet dele ham med andre. Aldri har han hatt sitt hjem iblant oss. Men der hvor hjemmet er, der blir også fedrelandet. I dag er det annerledes. I dag kommer Norges unge konge for å bygge sitt fremtidige hjem i Norges hovedstad...".

Så la skipet Heimdal til kai ved Vippetangen.

Kong Haakon går i land i Norge 25. november 1905. På armen bærer han lille Kronprins Olav. Foto: NTB scanpix' arkiv

Kanonene på Akershus festning skjøt salutt da Kong Haakon og Dronning Maud steg i land. Den to år gamle Kronprinsen ble båret på farens arm. Over hele byen ringte kirkeklokkene for å feire at landet hadde fått sin egen kongefamilie for første gang på nesten 600 år.02.12.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook