Hopp til hovedinnhold

Hjemkomsten

Tyskland overga seg 8. mai 1945, og for Europa var 2. verdenskrig over. Det var fred i Norge igjen, og Kongefamilien kunne vende tilbake.

Allerede fem dager etterpå kom Kronprins Olav hjem.

Kronprins Olav kommer hjem

Den 13. mai kom Kronprins Olav tilbake til Norge sammen med fem av regjeringens medlemmer. Enorme menneskemengder hadde møtt fram for å ønske ham velkommen. De omkranset hele ruten fra kaia til Slottet.

Kronprinsen ble kjørt i åpen bil, og satte seg opp på kalesjen slik at flere skulle kunne se ham. Sikkerhetsvaktene likte dette dårlig. De var redde for at det skulle være tyske snikskyttere i folkemengden. Heldigvis gikk alt bra, og framme på Slottet kom Kronprins Olav ut på balkongen og holdt tale for alle som hadde møtt fram.

13. mai 1945 kom Kronprins Olav tilbake til Norge. Krigshelten Max Manus var væpnet livvakt i forsetet, Scanpix/NTB

Bildet av Kronprins Olav som vinker fra bilen med livvakten sin, motstandsmannen Max Manus, ved siden av, er et av de mest kjente bildene fra disse mai-dagene 1945.

Kongen kommer tilbake

Den 7. juni kom Kong Haakon tilbake. Han gikk i land på Honnørbrygga i Oslo sammen med Kronprinsesse Märtha, Prinsessene Ragnhild og Astrid, og den åtte år gamle Prins Harald. Kronprins Olav tok i mot dem, omkranset av utallige frammøtte som ville ønske Kongefamilien velkommen hjem.

Datoen var ikke tilfeldig valgt. Det var på dagen fem år siden Kongen og Kronprinsen måtte flykte fra landet. 7. juni var også den datoen i 1905 da det norske stortinget erklærte at unionen med Sverige var oppløst, og Norge igjen var et selvstendig land.

 

14.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook