Hopp til hovedinnhold

Visste du at ...

... Kongen har deltatt i Olympiske leker tre ganger? Kongen konkurrerte i seiling helt til 2022, og i 1987 ble Kong Harald og mannskapet hans verdensmestre.

Tegning av hunden Ronja

Kong Harald 5.

Kong Harald ble født 21. februar 1937. Da var han den første prinsen som hadde blitt født i Norge på 567 år. Han er sønn av Kong Olav 5. og Kronprinsesse Märtha, og ble Norges konge da Kong Olav døde i 1991.

De første tre årene av sitt liv bodde Prins Harald sammen med foreldrene og sine to søstre Prinsesse Astrid og Prinsesse Ragnhild på Skaugum i Asker. Den 9. april 1940 invaderte tyske soldater landet vårt, og 2. verdenskrig kom til Norge. Tyskerne ville gjerne ta Kongefamilien, representantene på Stortinget og Regjeringen til fange. Derfor måtte alle flykte.

Prins Harald dro sammen med moren og søstrene sine til Sverige hvor de ble noen måneder sommeren 1940. I august reiste de videre med båt til USA, og der slo de seg ned på et sted som heter Pook’s Hill utenfor den amerikanske hovedstaden Washington, DC. Her bodde de til det ble fred i Norge, og de kunne reise tilbake til hjemlandet i 1945. Da var Prinsen åtte år.

Kongefamilien kommer hjem etter 2. verdenskrig. Gutten på bildet er dagens Kong Harald. Foto: De kongelige samlinger

Skole

Hjemme i Norge begynte Prins Harald på Smestad skole i Oslo. Foreldrene syntes det var viktig at Prinsen gikk på vanlig skole slik at han kunne lære og oppleve de samme tingene som alle andre barn.

Prinsen fortsatte utdannelsen på Oslo Katedralskole og var rødruss i 1955. Senere gikk han på Krigsskolen. Til slutt studerte han samfunnsvitenskap, historie og økonomi ved Universitetet i Oxford i England, akkurat som faren hans hadde gjort før ham.

Da Prinsens bestefar, Kong Haakon, døde i 1957, ble Prins Harald Kronprins. Gradvis fikk han flere oppgaver, både her hjemme og med å representere Norge i utlandet.

Familie

I 1968 giftet Kronprins Harald seg med Sonja Haraldsen, som ble Kronprinsesse og senere Dronning Sonja. Da hadde de kjent hverandre i hele ni år. Grunnen til at det tok så lang tid, var at Kronprinsen giftet seg ”borgerlig”. Det betyr å gifte seg med en som ikke er kongelig eller adelig, og det var ikke vanlig blant tronfølgere den gangen. På den tiden pleide en kronprins å gifte seg med en prinsesse, og mange syntes det var galt at Kronprins Harald skulle gifte seg med en ”vanlig” kvinne.

Etter en lang ventetid og mange diskusjoner fikk de endelig lov til å gifte seg. Den 28. august 1968 ble Kronpris Harald og Sonja Haraldsen viet i Oslo Domkirke, og etterpå var det stor bryllupsfest på Slottet.

Nygift! Kronprinsparet forlater Domkirken etter bryllupet. Foto: NTB Arkiv / Scanpix

Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja flyttet inn på Skaugum like etter bryllupet. Etter hvert fikk de to barn, Prinsesse Märtha Louise (født 1971) og Prins Haakon Magnus (født 1973). Kronprins Harald hadde mange offisielle oppdrag og jobbet mye denne tiden. Han dro ofte inn til Slottet i Oslo på møter eller var ute på reiser. Samtidig var han opptatt av å være sammen med barna sine i fritiden og i feriene.

Norges konge

Kong Olav døde 17. januar 1991, og Kronprins Harald overtok med en gang som Norges konge. Han ble Kong Harald V. Tegnet V er et romertall som betyr ”fem” og Harald V betyr at dette er den femte norske kongen som har hett Harald. Mange skriver også Kong Harald 5.

Kong Harald avla ed i Stortinget bare noen dager etter at han ble konge. Da sverget han å lede landet sånn som det står i Grunnloven. Noen måneder senere, 23. juni 1991, ble han og Dronningen signet Nidarosdomen. Signing er en høytidelig seremoni i kirken, der en biskop ber Gud velsigne Kongen og Dronningen og hjelpe dem i arbeidet de skal gjøre.

Kong Harald blir signet i Nidarosdomen .Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix

Kong Harald tok valgspråket ”Alt for Norge”. Et valgspråk er som et motto. Både Kongens far og farfar – Kong Olav og Kong Haakon – hadde ”Alt for Norge” som sitt valgspråk.

21.08.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook