Riksantikvarens håndverksstrategi
Statsforvalter, ordfører, kjære alle sammen.
For et strålende seminar.
Og for en glede det er å være samlet om noe alle her kjenner verdien og betydningen av. Nemlig bevaring av gamle håndverkstradisjoner og ferdigheter.
Som dere har forstått, så ligger dette også mitt hjerte nær. Derfor vil jeg takke dere alle for de erfaringene dere har delt med meg her i dag. Det har vært veldig interessant. Mye å følge opp. For å ta vare på de mange viktige kulturminnene i Norge trengs selvsagt dyktige håndverkere som kan løse oppgavene også i årene som kommer.
Riksantikvarens håndverksstrategi er et stort skritt i riktig retning. Og det er gledelig at det legges til rette for at hele feltet arbeider sammen om å løse utfordringene. Og ett ord har jeg lagt merke til. Og det er samordning. At man faktisk løfter i flokk. Og det gir resultater, så det må dere fortsette med.
Tradisjonelt tradisjonshåndverk er et stort mangfold av fag og teknikker. Dyktige tømrere med kompetanse innenfor tradisjonell tømring er avgjørende for å kunne ta vare på våre mange laftede bygninger. Og ikke minst å ta vare på stavkirkene våre.
Dyktige murere og malere med innsikt i antikvarisk arbeid er nødvendige for å utføre tradisjonelle håndverksteknikker. Også de mange nisjefagene er betydningsfulle. Vi har hørt i dag også, at vi vet at vi trenger gjørtlere, trebåtbyggere, smeder, gipsmakere, treskjærere og forgyllere. Bare for å nevne noen som kan løse de store oppgavene som ligger foran oss.
Da er det avgjørende at en ny generasjon håndverkere rekrutteres. Her gjør f.eks. Hjerleid Håndverksskole på Dovre og Nidarosdomen restaureringsverksted i Trondheim en svært viktig jobb. Hver eneste dag arbeider de for å stimulere gleden, kjærligheten og lærelysten til unge mennesker innenfor de tradisjonelle håndverksfagene.
Det er også mitt håp at vi i enda sterkere grad kan legge til rette for å formidle tradisjonshåndverk tidlig i grunnskolen, altså mye tidligere enn bare videregående. Slik at unger som har talent og interesse, også får prøve seg innenfor dette feltet. Det kan handle om så meget forskjellig som å smi en ildraker, å snekre en fuglekasse, strikke et skjerf eller spikke en seljefløyte.
Å oppleve gleden og stoltheten ved å skape med egne hender, tidlig i utdanningsløpet, er viktig. Både for den enkelte og for rekrutteringen innen fagfeltet. Dette er heldigvis mange av dere svært opptatt av. Det er godt å vite.
Det er med stor glede jeg har hørt innleggene her i dag, i håp om fremtiden, både for tradisjonshåndtalen og for våre kulturminner. Jeg takker for et nyttig læringsseminar og ønsker lykke til videre både med dagen i dag og med fremtiden. Og med fremtidige og viktige oppgaver.