Skogdag i Våler og Åsnes
Skogen spiller en viktig rolle som kilde til fornybare råvarer, karbonlager, hjem for et stort mangfold av arter og arena for tur og friluftsliv. I går fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen et innblikk i hele verdikjeden fra forvaltning av skog til tømmerstokk og ferdig produkt.
Skogdagen startet i Sæbuseter skog i Åsnes, der Kronprins Haakon fikk en innføring i hvorfor og hvordan man steller ung skog av skogbrukselever fra Solør videregående skole avd. Sønsterud. Opplæringen inkluderte bruk av ryddesag – ikledd verneutstyr fra topp til tå.
Skogbrukselevene Clara Johansen (18) og Mathias Henriksen (18) lærte Kronprinsen hvordan man utfører ungskogpleie. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
– Jeg hadde veldig bra lærere. De var tydelig på hvordan dette skulle foregå, sa Kronprinsen til fremmøtt presse etter hurtigkurset i ungskogpleie.
Kronprins Haakon fikk også en innføring i lukket hogst ved Åsnes kommuneskoger, og hvordan man tilrettelegger for å kunne øke andelen lukket hogst i framtiden. Lukket hogst er en type hogstform der flere trær står igjen for blant annet å bedre ta vare på samspillet mellom arter.
Representanter for miljøbevegelsen og de som lever av å foredle skogen til produkter, bidro med sine perspektiver gjennom dagen. Her er Kronprinsen i samtale med Einar Wilhelmsen i Sabima, Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond, Torgrim Fjellstad i Glommen Mjøsen Skog, statsforvalter Knut Storberget og Per Skorge i Norges skogeierforbund. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Sigridbrenna naturreservat og frivillig vern
Turen gikk videre til år videre til Sigridbrenna naturreservat hvor Kronprinsen fikk en orientering om fredede arter og livsmiljø.
I vernet skog og langt inn fra skogsveien hadde Alexandra Abrahamson hos Statsforvalteren i Innlandet funnet fram til huldretorvmose – som er sterkt truet. Og like i nærheten hekker hønsehauken, en kraftig rovfugl. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Vern av natur er viktig for å ivareta arter, naturtyper og økosystemtjenester. Gjennom frivillig vern kan skogeier tilby sine arealer til vern. Kronprinsen fikk høre om frivillig skogvern, hvorfor det er viktig og prosessen rundt denne type vern.
Kronprinsen fikk overrakt en solid granplante i gave fra skogsjef Torgrim Fjellstad i Glommen Mjøsen Skog – et symbol på de 17 millioner skogplantene skogeiersamvirket skal få i jorda i år. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Besøkte Forestia
Skogdagen ble avsluttet på Forestia Braskereidfoss, der råvarene fra skogen blir til sponplater og andre byggematerialer.
Fabrikkleder Espen Svenneby viste Kronprinsen rundt på Forestia, som er Norges største produsent av sponplater. Fabrikken sysselsetter rundt 200 ansatte. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Skogfylket
Innlandet er Norges største skogfylke, og skogen har stor betydning for næringsutviklingen. Fylket har om lag 30 prosent av landets produktive skogareal og står for omtrent 40 prosent av avvirkningen i Norge.
Innen skogbruket sysselsettes rundt 1 700 personer. Inkluderer vi industri så gir skogen grunnlag for 5 500 arbeidsplasser i Innlandet.
Anine Gutubakken Byles i Norges Jeger- og Fiskerforbund serverte “en vilt god vegetarrett” med lokale grønnsaker og en gryte med lokal hjort og rådyr til lunsj på Holberg gård i Åsnes. Under måltidet var Friluftslivets år 2025 tema. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Aktuelle saker

Svalbardloven 100 år
Justis- og beredskapsdepartementet inviterte til symposium i anledning at det i år er 100 år siden Svalbard ble en del av Norge. Deres Majesteter Kongen og Dronningen og Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var til stede under arrangementet.

Kunst i Kristiansand
Kunst og arkitektur i fokus da Hennes Majestet Dronning Sonja besøkte Kunstsilo og Galleri Myren i Kristiansand.