Hopp til hovedinnhold

Alt for Norge

– Ragnar Fredriksen og Erling Karlsen var to av de mange som ga livene sine for at vi i dag kan leve som frie mennesker i et fritt og selvstendig Norge. Vi skylder dem alle en stor takk. De ga – Alt for Norge, sa Hans Majestet Kong Harald i sin tale på minnemarkeringen for frigjøringen.

08.05.2025

Talen ble holdt i Trandumskogen, ved retterstedet for motstandsfolk, der totalt 194 ble henrettet under andre verdenskrig. 173 nordmenn, 15 sovjetere og seks briter.

Kongen fortalte om to av dem i talen – om vennene Ragnar Fredriksen og Erling Karlsen fra Kristiansand. De var 19 og 20 år gamle.

Kong Haralds tale ved markeringen av 80-årsdagen for frigjøringen i Trandumskogen. Foto: Ola Vatn, Det kongelige hoff


– Døde de forgjeves? Nei, ikke hvis vi klarer å stå sammen om å beskytte det de døde for, sa Kongen i sin tale og knyttet de to, unge motstandsmennene til sitt valgspråk.

– Jeg er den tredje norske kongen som har tatt valgspråket Alt for Norge. Det betyr i ytterste konsekvens å ofre alt – også livet – for Norges frihet og selvstendighet.

80 år siden frigjøringen

Minnemarkeringen samlet mellom 1000 og 2000 mennesker. Til stede var storingspresident Masud Gharahkhani, statsråd Tonje Brenna, skoleungdom, æresavdeling, veteraner, HV-ungdom og skoleungdom.

– Hva er det verdt å kjempe for i dag? Når vi snakker om å verne om friheten og verdiene våre – hva betyr det egentlig, sa Kongen og fortsatte.

– I verden betyr det blant annet å vise gjensidig respekt for landegrenser. At vi respekterer internasjonale lover og regler. At vi kan samarbeide med og stole på hverandre innen et felleskap av allierte stater. Et felleskap som nettopp ble bygget på ruinene av 2. verdenskrig – for å forhindre nye verdenskriger.

– I Norge betyr det å ha et folkestyre der flertallet erkjenner at en av deres viktigste oppgaver er å ta vare på mindretallet. Der ingen står over loven, og der alle mennesker er like mye verdt.

– I nærmiljøet, i hverdagen vår, verner vi om verdiene våre ved å unngå å spre løgner, men å snakke sant. Å ta ansvar for egne feil og handlinger. Å bry seg, å være greie med hverandre. Ved å ikke bare være opptatt av å beskytte oss selv, men tar vare på flere rundt oss, sa Kongen.

Kransenedleggelse

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen la ned krans ved minnesmerket over de som ble henrettet i Trandumskogen under andre verdenskrig sammen med to representanter fra henholdsvis den britiske og ukrainske ambassaden.

Tidligere i dag var Kong Harald og Kronprins Harald til stede ved markeringen av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen på Akershus festning.

Kong Harald og Kronprins Haakon ankommer markeringen av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen på Akershus festning i kongebilen A1. Foto: Ola Vatn, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook