Dronningen møtte kunststudenter
Hennes Majestet Dronningen møtte i dag åtte studenter innen litografi ved Kunsthøgskolen i Oslo. De viste frem kunsten sin i Dronning Sonja KunstStall, i samme lokale som nå huser den store utstillingen «Slottet + Munch».
Edvard Munch var en grafikkens mester, ikke minst var han en betydelig pioner i sitt arbeid med litografiet.
Dronning Sonja lytter til en samtale om kunst, grafikk og Edvard Munch i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Heiko Junge / NTB
Studentene fikk først en omvisning i utstillingen «Slottet + Munch» av Sigurd Sverdrup Sandmo og Nina Høye fra De kongelige samlinger.
«Slottet + Munch» viser Edvard Munchs produksjon av litografier gjennom et bredt utvalg av både trykksteiner og ferdige verk på papir. Grafikk fra Alfa og Omega-syklusen er en del av utstillingen, sammen med kjente motiver som «Madonna», «Kyss» og «Vampyr».
Samtale om kunst, grafikk og Edvard Munch
Lærerne Erik Solheim og Bror Mikkelborg holdt et innlegg om litografiet som uttrykksform med Dronning Sonja og studenter til stede.
Dronningen er selv utøvende grafiker og hadde spørsmål og innspill til den litografiske teknikken og det viktige samspillet mellom trykker og kunstner.
Dronning Sonja ser på litografier av kunststudent Andrea Andersen i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Heiko Junge / NTB
Litografi (steintrykk) har lange tradisjoner, men er på mange måter en truet kunstform i Norge. Verksteder blir nedlagt, og det blir vanskelig for kunstnere å få tilgang til utstyr og trykkpresser. Kunsthøgskolen i Oslo presenterte sitt nye prosjekt «Aksjon 2020» – en hyllest til litografiet.
Elevene viste frem kunsten sin
Ved inngangspartiet og i Selekammeret sto kunststudentene oppstilt ved sine verk.
Dronningen studerte arbeidene til studentene og samtalte med dem om alt fra inspirasjon, teknikk og valg av farger og papir.
Dronning Sonja ser på litografier av den danske kunststudenten Nanna Amstrup i Selekammeret i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Heiko Junge / NTB
Mer om utstillingen «Slottet + Munch» her
Aktuelle saker

Gratulerer med dagen!
Kongefamilien var på plass på Slottsbalkongen da barnetoget nådde Slottsplassen 10.30 i formiddag. Derfra kan de hilse til mer enn 26 000 barn fra 109 skoler som deltar i Oslos barnetog i år.

Barnetogets historie
I over 100 år har de kongelige tatt i mot barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen. Dette ble innstiftet som tradisjon av Kong Haakon i 1906. I dag er 17. mai og barnetoget nesten synonyme begreper, men slik har det ikke alltid vært.