Hopp til hovedinnhold
Tegning av hunden Ronja

Kronprinsesse Mette-Marit

Mette-Marit Tjessem Høiby ble født 19. august 1973 i Kristiansand. Hun er yngste datter i en søskenflokk på fire. Moren hennes heter Marit Tjessem og faren het Sven Olaf Bjarte Høiby. Den 25. august 2001 giftet hun seg med Kronprins Haakon og ble Kronprinsesse Mette-Marit.

I 1980 begynte Mette-Marit i klasse 1b på Slettheia skole i hjembyen. Mens hun var elev ved Kristiansand Katedralskole, reiste hun til Australia som utvekslingsstudent i et år. Senere har Kronprinsessen studert både ved Høgskolen i Agder, ved Universitetet i Oslo og i London. Hun har studert fag som etikk og livssyn, og utviklingsspørsmål.

Under studiene har hun vært særlig opptatt av sykdommene hiv og aids. En periode var hun hos Norad i Oslo, og der lærte hun spesielt om aids-situasjonen i verden. Norad er en statlig organisasjon. Der arbeider de med hvordan Norge kan hjelpe og bistå fattige land. I 2008 begynte Kronprinsessen å studere igjen. Nå tar hun kurs om ledelse ved Bedriftsøkonomisk Institutt (BI) i Oslo.

Familie

Den 25. august 2001 giftet Kronprinsparet seg med et stort bryllup i domkirken i Oslo. Kronprinsesse Mette-Marit har tre barn: Marius Borg Høiby, Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus.

Kronprinsfamilien bor på Skaugum gård i Asker.

Kronprinsparets fond

Da Kronprinsen og Kronprinsessen giftet seg, etablerte de et fond. Et fond er penger som settes av til bestemte formål.

Kronprinsparets Fond ønsker å gjøre en forskjell for unge mennesker i Norge, og hjelpe ungdom som av ulike årsaker risikerer å falle utenfor.

Fondet samarbeider med fire prosjekter som hjelper ungdom å utvikle gode sider ved seg selv.

Fritiden

Kronprinsfamilien er veldig glad i å være ute i naturen både om sommeren og vinteren. Kronprinsessen liker godt å gå på ski om vinteren og å være på sjøen om sommeren. Hun leser mye, og er glad i kunst, design, film og teater.18.06.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook