Hopp til hovedinnhold

Kong Carl Johan

Kong Carl Johan het egentlig Jean Baptiste Bernadotte og var født i 1763. Han kom fra Sør-Frankrike og var sønn av en advokat. I 1798 giftet han seg med Desiré Clary, og året etter fikk de sønnen Oscar.

Bare 17 år gammel ble han soldat.

Marskalk av Frankrike

Bernadotte steg raskt i gradene under den franske revolusjonen, og Keiser Napoleon utnevnte ham til marskalk av Frankrike. Det var den høyeste militære graden i landet. Bernadotte deltok i en rekke slag, men han og Napoleon ble uvenner da keiseren mente han hadde gjort en dårlig innsats under slaget ved Wagram i 1809.

Sverige uten tronarving

I Sverige satt den aldrende Kong Carl 13. på tronen. Han hadde ingen barn, ingen som kunne arve tronen. Derfor spurte Sverige Jean Baptiste Bernadotte om han ville bli kronprins i Sverige. Det hadde han lyst til, og i 1810 kom han til landet. Der ble han adoptert av den gamle kongen og tok navnet Carl Johan.

Kong Carl Johan. Foto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff

Ønsket seg Norge

Den nye svenske kronprinsen var veldig opptatt av utenrikspolitikk. Noe av det han ønsket å gjøre, var å erobre Norge. På denne tiden var Norge underlagt Danmark.

I Europa raste Napoleonskrigen. Stormaktene England og Russland lovet Carl Johan at dersom hans Sverige ble med på deres side i kampen mot Napoleons Frankrike, ville de ikke hindre ham i å ta Norge fra Danmark. Danmark var nemlig gått med i krigen på Napoleons side.

Carl Johan ledet en hær som ble kalt Nordarmeén til seier mot Napoleon i slaget ved Leipzig i 1813. Derfra marsjerte han mot Danmark med troppene sine. Under trussel om invasjon og ødeleggelse ga den danske kongen, Kong Frederik 6., fra seg Norge til Carl Johan og Sverige. Det skjedde i Kiel den 14. januar 1814.

Norge vil ikke

I Norge likte man dårlig å skulle bli en del av Sverige. Isteden mente man at når den danske kongen hadde sagt fra seg retten til Norge, var det opp til Norge selv å velge sin egen konge. Dermed erklærte Norge seg for å være en selvstendig nasjon. En forsamling kom sammen på Eidsvoll der de skrev og vedtok Norges egen Grunnlov. De valgte også den danske prinsen Christian Frederik til Norges konge.

Invasjon

Dette falt ikke i god jord hos Carl Johan. Han invaderte Norge med soldatene sine. Dette var dyktige tropper med lang erfaring fra Napoleonskrigen, og de nedkjempet det norske forsvaret. Den 14. august ble det underskrevet en avtale i Moss, og den 4. november ble Carl Johans adoptivfar Kong Carl 13. av Sverige konge i Norge (som Carl 2.). Da han døde fire år senere, fulgte Carl Johan etter ham på tronen.

Carl Johan blir kronet til Norges konge. (Malt av Jacob Munch 1822 og fotografert av Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff)

Mange spor

Det er mange spor etter Kong Carl Johan i Norge. I 1852 ble hovedgaten i Oslo oppkalt etter ham, og det var han som startet byggingen av Slottet. Du kan se statuen av ham på Slottsplassen utenfor. Der sitter han høyt til hest og skuer utover byen. På statuens sokkel er valgspråket hans risset inn: "Folkets kjærlighet, min belønning".

Hans sønn ble Kong Oscar 1. av Norge og Sverige, og hans to sønnesønner ble Carl 4. og Oscar 2. Vi sier de tilhører slekten Bernadotte, oppkalt etter Kong Carl Johans egentlige navn, Jean Baptiste Bernadotte. I Sverige er det fremdeles hans etterkommere som sitter på tronen.

Det står en statue av Kong Carl Johan på Slottsplassen. Derfra skuer han ut over gaten som er oppkalt etter ham - Oslos hovedgate, Karl Johan. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Selv om Kong Carl Johan var konge helt frem til 1844, lærte han seg aldri å snakke norsk eller svensk. Derfor var det praktisk å kunne fransk dersom man ville legge frem en sak for Kongen. Han var også ganske opptatt av utseendet sitt. Da han ble eldre, fikk han til og med laget en tupé for å skjule at han begynte å bli tynn i håret.



14.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook